Horse hoof

Hoefverzorging in de Winter: Belangrijke Aandachtspunten

Met de wintermaanden in volle gang is het essentieel om extra zorg te besteden aan de hoefgezondheid van je paard. Koud weer en natte omstandigheden kunnen uitdagingen met zich meebrengen. In dit artikel bespreken we belangrijke aandachtspunten voor de hoefverzorging tijdens de winter.

1. Regelmatig Controleren op Staat van de Hoeven

Neem dagelijks de tijd om de hoeven van je paard te inspecteren. Let op scheuren, broosheid en tekenen van infectie. Winterse omstandigheden kunnen de hoeven kwetsbaarder maken, dus vroegtijdige detectie van problemen is cruciaal.

2. Droge Omgeving Behouden

Houd de stallen en paddocks zo droog mogelijk. Natte, modderige omstandigheden kunnen leiden tot bacteriële infecties en rot in de hoeven. Gebruik indien nodig bedding om vocht te absorberen en de hoeven van je paard droog te houden.

3. Regelmatig Uitkrabben

Doe dagelijks een uitkrabsessie om modder, sneeuw en vuil te verwijderen. Hiermee voorkom je ophoping die kan leiden tot ongemak en infecties. Zorg ervoor dat de straal en de witte lijn vrij blijven van vuil.

4. Gebruik van Hoefvet of -olie

In de winter kan de hoorn van de hoeven sneller uitdrogen. Maak gebruik van hoefvet of -olie om de hoeven te hydrateren en te beschermen tegen de kou. Breng het aan op de kroonrand en de hoefwand, maar vermijd contact met de zool om uitglijden te voorkomen.

5. Professionele Hoefverzorging

Overweeg regelmatige bezoeken van een professionele hoefsmid, vooral in de winter. Een ervaren hoefsmid kan de hoeven bijwerken, eventuele problemen opsporen en adviseren over specifieke zorgbehoeften van je paard in koude omstandigheden.

6. Voldoende Beweging

Laat je paard regelmatig bewegen, zelfs in de winter. Dit bevordert de bloedcirculatie in de hoeven en helpt bij het voorkomen van stijfheid. Vermijd echter overmatig bewegen op gladde oppervlakken om blessures te voorkomen.

Conclusie

Hoefverzorging in de winter vereist aandacht voor detail en proactieve maatregelen. Door regelmatige inspectie, het handhaven van een droge omgeving, en het gebruik van geschikte verzorgingsproducten, kun je de gezondheid van de hoeven van je paard optimaliseren, zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar.

Terug naar blog